Hei hå, fine folk! Julemiddagen er vel overstått antar jeg. Her ble det cava til forrett og deretter deilig julestek og vegisterkaker med diverse tilbehør. Altfor mye soyavaniljeis med altfor syndig karamellsaus til dessert. Kjenner det ennå i magen, så mett er jeg.
Apropos vegisterkaker.Jeg vet det er vanvittig mange av dere som har hatt
vegisterkaker på juletallerkenen i år. Det virker som om vegisterkaker har blitt
et begrep på linje med nøttestek. Herlighet, så gøy! Alle de tusenvis av tilbakemeldinger jeg har fått, både fra dere som har feiret deres første jul som vegetarianere og dere som er veldrevne i faget allerede, tusen takk! Jeg er så stolt og glad og jeg kjenner det gløder langt inn i hjertet mitt for at så mange omfavner et kjøttfritt alternativ til julematen
♥ ♥ ♥At dere deler oppskriften videre til deres familie og venner bidrar til å skape en ny tradisjon på selveste julaften. Fantastisk!
Snart er det et nytt år.Nok en anledning til å lage god mat og kose seg. Javisst er det det. Høydepunktene kommer tett i tett på denne tiden av året.
Jeg tror faktisk jeg liker nyttårskvelden enda bedre enn julekvelden. Nyttår er mer fest, mer glitter, mer bobler, mer stjerneskudd, mer klemming (særlig om man har den rette å klemme på), mer party, mer hopping, mer venner. Og ikke fullt like tradisjonsbunden når det kommer til mat... Hvilket kan bli spennende. Man kan for eksempel med stort hell servere... tapas!
Tapas er årets nyttårsmat. Alle liker tapas, eller hur? Jeg har laget en splitter ny vegansk tapasmeny til dere. Tipper at hovedattraksjonen blir de veganske albondigasene. Små munnfuller av saftige kjøttboller (uten kjøtt, javisst). Eller kanskje hvitløkssneglene i vegansk versjon? Eller kanskje fløtehummusen... Mmmmmm.
Litt av dett og litt av datt. Perfekt til fest og moro. Og etter min erfaring blir fatene alltid tomme i løpet av kvelden. Folk blir jo ekstra sultne når de er glade :)
Oppskriftene er beregnet på 4 personer.Ikke stress med å få alt ferdig samtidig, dette er saker som fint kan serveres lunkne eller kalde. Et tips er å lage ferdig mest mulig på forhånd (må jo ha tid til å finne den rette kjolen og knyte slipset) og så varme stæsjet rett før servering. Grei skuring. Og som sagt, ikke noe stress, alt i denne oppskriften smaker nom selv om det ikke er ovnsvarmt. Alle blir happy uansett!
La oss lage mat.Her er seks tapasretter som kan piffe opp din nyttårsaften.
Veganske albondigas (ca 35 stk)
Kjøttfrie tapas-kjøttboller med digg konsistens og smak.
Tips: Lag gjerne dobbelt oppskift, disse forsvinner raskt.
4 dl valnøtter (= ca 80 g)6 dl kokte linser (jeg brukte to kartonger ferdigkokte røde linser fra GoGreen)4 dl hakket gul løk (= ca 1 løk)2 ts paprikapulver2 krm røkt paprikapulverbittelitt chilipulver, smak tillitt nykvernet pepper + salt4 ss hvetemel (ev. bruk kikertmel)1. Ha valnøtter, linser, løk, paprikapulver, røkt paprikapulver, chili, pepper og salt i en food processor og kjør til det er en ganske jevn farse (ev. bruk stavmikser). Det trenger ikke bli helt mos, godt med litt biter her og der.
2. Ha det over i en bolle. Kanskje trengs mer salt, pepper eller chili, smak til. Tilsett melet og elt det godt inn med en sleiv.
3. Form små kjøttboller og stek dem gylne og sprø i godt med olje.
Fløtehummus med persilleEkstra kremet hummus. Hemmeligheten er matfløte! Med frisk persille, røkt salt og en anelse chili.
Tips: Denne kan du gjerne lage dagen i forveien. Holder seg fint i kjøleskapet noen dager.
1 boks kikerter (= ca 3,5 kokte kikerter)1 dl vegansk matfløte (jeg brukte risfløte fra Rice Dream, kjøpt på kiwi)1 neve frisk persille, finhakket1 ss tahinilitt (røkt) salt, smak tilpittelitt chilipulver, smak til1. Ha kikerter, matfløte, persille og tahini i en food processor.
2. Kjør lenge og vel, til det er en jevn, silkemyk hummus.
3. Smak til med salt og chili.
Fylte sopp-sneglerMin veganske versjon av hvitløkssnegler!
Tips: I butikken, prøv å finne små sjampinjonger. Mine var på størrelse med femkroninger. Om du ikke finner småsopp, funker store sopp like bra.
500 g små sjampinjonger (= ca 30 stk)4 dl brødsmuler6 ss vegansk smør2 ss tørket estragon1 toppa ss hvitløkpulver1 toppa ss løkpulverlitt salt, smak til1. Rens soppene for ev. jord og smuss. Knekk forsiktig av stilkene og hul dem ut. (Ta vare på stilkene, de kan du bruke i tomatsausen).
2. Rist 4 brødskiver i brødrister og kjør til smuler i en food processor. Du trenger 4 dl smuler.
3. Bland smuler, smør og krydder i en bolle. Smak til med salt. Fyll soppene med blandingen.
4. Stek på 200 grader i ca 20 min.
Spicy tomat- og soppsausLag den så hot som du vil. 2 bokser hakkede tomater6 ss tomatpuré1 dl vannet par gode dæsjer olivenolje2 ts rød balsamicoeddikstilkene fra soppen (ev. bruk 4-5 medium sjampinjong i biter)1 gul løk, hakket1/3 rød chili, finhakket (ev. chilipulver)6 hvitløksfedd, hakket1 ss tørket oregano2 ts gule sennepsfrø2 ts brunt sukker1 ts anisfrøpepper + saltfriske urter, til pynt1. Ha alt unntatt salt, pepper og urter i en kjele. La det stå og småkoke så lenge du gidder. 20 minutter er bra, men gjerne lenger. PS: Vær forsiktig med chilien om du er sårhjertet, det kan bli hot-hot. Start med litt chili og smak deg fram til slutt.
2. Mos til en helt jevn saus med stavmikser eller i blender. Smak til med pepper/salt/chili. Juster konsistensen på sausen med litt vann om det trengs.
3. Kvern over sort pepper og dryss på friske urter ved servering.
Gratinert brokkoli, tomat og løk1 liten brokkoli, i biter1/2 gul løk, i halvmåneskiver15 cherry-tomater, kuttet i halveen meget god dæsj olivenoljeen dæsj rød balsamicoeddiklitt flaket havsaltet par never revet vegansk ost (jeg brukte cheezly pepperjack)1. Kutt brokkolien i biter og legg i en ildfast form. En standard paiform er passe størrelse. Legg på løkskiver og minitomater.
2. Dæsj over en solid dose olivenolje, deretter en dæsj balsamico. Litt salt og til slutt revet ost.
3. Gratiner på 200 grader i ca 25 min.
Pizzafirkanter med potet-skinkePotetflakene på toppen ser litt ut som skinke synes jeg ;) Jada.
Tips: Lag gjerne deigen i forkant, den har ikke vondt av å stå og heve. Min sto faktisk over natta.
pizzadeiglitt av tomatsausen (ev. bruk litt tomatpure, ketchup eller annet) et par never revet vegansk ost (jeg brukte cheezly pepperjack)1 potet med skallet på, i tynne skiverolivenoljesalt + pepper1. Lag pizzadeig til en standard stor pizza. Oppskrift på pizzadeig finner du
her.
2. Trykk/kjevle deigen ut på bakepapir. Dekk med et lag tomatsaus og et lite lag revet ost (bare litt). Piff det gjerne opp med chili eller andre krydder her. Jeg brukte en ost som har litt spice i seg, så det var nok.
3. Høvle poteta i tynne, tynne skiver med en ostehøvel, potetskreller eller mandolin om du har. Dekk pizzaen med potetskivene, drissle over litt olivenolje og til slutt salt og pepper.
4. Stek på 225 grader 15-20 min. Dryss over friske hakkede urter og kutt i firkanter før servering.
* For flere ideer til tapasretter, sjekk arkivet
HER.
♥ ♥ Godt nytt år, kjære dere. Gode tanker og ønsker til alle! ♥ ♥ * * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @jojanonne.